Extra tijdsinzet

Zowel een deel van de bestaande vrijwilligers als een aantal niet-vrijwilligers zou best (meer) vrijwilligerswerk willen gaan doen indien ze gevraagd zouden worden. Wat zouden we mogen verwachten aan extra vrijwilligersuren als al die extra inzet kan worden gemobiliseerd? Op basis van onderzoek door het Centrum voor Onderzoek en Statistiek is daarover het volgende te zeggen:

Aantal extra te besteden uren
Aan bestaande en nieuwe vrijwilligers is gevraagd hoeveel extra tijd ze zouden willen besteden aan vrijwilligerswerk. De resultaten zijn samengevat in tabel 1:

aantal te besteden uren extra inzet bestaande vrijwilligers extra inzet nieuwe vrijwilligers extra inzet totaal inzet bestaande vrijwilligers
minder dan een uur per week
11 %
6 %
9 %
22 %
ongeveer 1 uur per week
24 %
20 %
22 %
18 %
ongeveer 2 uur per week
32 %
34 %
33 %
18 %
3-4 uur per week
23 %
31 %
27 %
16 %
5-10 uur per week
6 %
6 %
6 %
17 %
11-20 uur per week
2 %
1 %
2 %
7 %
meer dan 20 uur per week
2 %
1 %
1 %
3 %
totaal
100 %
100 %
100 %
100 %

Tabel 1: extra inzet van bestaande en nieuwe vrijwilligers vergeleken met de huidige inzet


De nieuwe inzet ligt naar verwachting voor een derde deel onder of op een uur per week en voor twee derde deel op of beneden de 2 uur per week. Nieuwe vrijwilligers schatten hun bijdrage hoger in dan bestaande vrijwilligers: dat is niet zo vreemd gezien het feit dat bestaande vrijwilligers al een bestaande werklast hebben. Daar waar bestaande vrijwilligers gemiddeld 3,6 uur besteden, verwachten de nieuwe vrijwilligers gemiddeld 2,9 uur in te gaan zetten. Als de bijdragen van extra inzet van bestaande vrijwilligers en van nieuwe vrijwilligers bij elkaar worden opgeteld komen bovenop de 510.000 uur per week nog eens 175.000 uur extra komen. Een groei van ruim 30 % in tijdsinzet is, althans op basis van de gegeven antwoorden, mogelijk.

Groei binnen het bestaande vrijwilligerswerk
Als alleen wordt gekeken naar de extra inzet van de 21 % van de bestaande vrijwilligers kan worden geschat dat daar nog 85.000 extra uren inzet zijn te halen. Het loont dus de moeite de bestaande vrijwilligers zo enthousiast te maken dat ze meer gaan doen.

Bron: Vrijwilligerswerk en informele hulp in Rotterdam 2009. Centrum voor Onderzoek en Statistiek, drs. P.A. de Graaf, mei 2010. In opdracht van de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het rapport is te downloaden van www.cos.rotterdam.nl of van www.inZ.nl.

Delen helpt!
Dit bericht is geplaatst in vrijwilligerswerk met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *