Tijdgebrek bij vrijwilligers?

Op het eerste gezicht zou het hebben van weinig tijd een belemmering kunnen zijn voor het doen van vrijwilligerswerk. In de onderzoeksreeks “Vrijwilligerswerk en informele hulp in Rotterdam” is in 2009 onderzocht of Rotterdammers eigenlijk wel tijd hebben voor vrijwilligerswerk.

Tijd beschikbaar voor vrijwilligerswerk?
Rotterdammers werd in 2009 gevraagd of ze eigenlijk niet te weinig tijd hadden om vrijwilligerswerk te doen. De antwoorden staan in onderstaande tabel:

Eigenlijk geen tijd Huidige vrijwilligers Voormalige vrijwilligers Overige niet-vrijwilligers Totaal
Ja 23 % 51 % 59 % 47 %
Een beetje 31 % 21 % 16 % 21 %
Nee 46 % 29 % 25 % 32 %
Totaal 100 % 100 % 100 % 100 %
Tabel 1: hebben respondenten tijd voor vrijwilligerswerk? Vrijwilligers wijken duidelijk af van voormalige vrijwilligers en niet-vrijwilligers. 

Onder voormalige en niet-vrijwilligers zijn de personen die geen tijd hebben voor vrijwilligerswerk in de meerderheid. Dit zou erop wijzen dat tijdgebrek een reden zou kunnen zijn om geen vrijwilligerswerk te gaan doen. Ongeveer een kwart van beide groepen heeft echter geen problemen met de beschikbaarheid van tijd.
Bij vrijwilligers is het net andersom: ongeveer de helft van de vrijwilligers heeft geen problemen, ongeveer een kwart zegt die wel te hebben, maar doet toch gewoon vrijwilligerswerk.

Een andere interessante vraag gaat over de regie over de tijd:

Kunt u zelf bepalen hoeveel tijd u aan vrijwilligerswerk besteedt?
Rotterdammers blijken relatief vrij te zijn in het bepalen van de tijd die ze aan vrijwilligerswerk kunnen besteden. Dat blijkt uit de onderstaande gegevens:
Kan tijdsinzet zelf bepalen
Huidige vrijwilligers
Voormalige vrijwilligers
Overige niet-vrijwilligers
Totaal
Ja
74 %
71 %
63 %
68 %
Een beetje
21 %
18 %
16 %
18 %
Nee
5 %
10 %
21 %
14 %
Totaal
100 %
100 %
100 %
100 %

Tabel 2: kunnen respondenten zelf bepalen hoeveel tijd ze aan vrijwilligerswerk besteden?


Het blijkt dat voormalige vrijwilligers en overige niet-vrijwilligers aanmerkelijk minder vaak dan vrijwilligers zelf kunnen bepalen hoeveel tijd ze aan vrijwilligerswerk zouden willen besteden. Toch geeft een meerderheid in beide groepen aan dat de regie over de eigen tijd voldoende ruimte biedt voor het doen van vrijwilligerswerk.

Bron: Vrijwilligerswerk en informele hulp in Rotterdam 2009, Centrum voor Onderzoek en Statistiek, drs. P.A. de Graaf, mei 2010. In opdracht van de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het rapport is te downloaden van www.cos.rotterdam.nl of www.inZ.nl.
Delen helpt!
Dit bericht is geplaatst in vrijwilligerswerk met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *