Vragenlijst betrokkenheid

Geen enkele vrijwilligersorganisatie ontkomt eraan: verloop van vrijwilligers. Mensen houden er mee op, soms om duidelijke redenen als een verhuizing, maar soms ook omdat het vrijwilligerswerk of de vrijwilligersorganisatie niet opleveren wat de vrijwilligers ervan verwachten. Dit verloop is soms onvermijdelijk, maar vaak kun je er als bestuur of coördinator meer aan doen dan je denkt. Dat begint dan met weten wat er aan de hand is bij een groot verloop. Voor een coördinator van een kleine vrijwilligersorganisatie is het vaak mogelijk om gewoon veel op de vloer aanwezig te zijn en goed te luisteren, maar voor grotere organisaties (meer dan 30 vrijwilligers) zijn andere methoden soms ook bruikbaar.

Meten is weten
Er zijn twee instrumenten die gebruikt kunnen worden om greep te krijgen op het verloop van vrijwilligers in een vrijwilligers-organisatie.
Het eerste is het exit-gesprek. Dit is een gesprek met de vertrekkende vrijwilliger over het waarom van het vertrek uit de organisatie. Soms kan de vrijwilligersorganisatie die reden niet beïnvloeden, zoals bij een verhuizing, maar soms blijkt achteraf dat er wel wat aan te doen was geweest. Als het goed is worden er conclusies getrokken uit het exit-gesprek en wordt bijvoorbeeld het waarderingsbeleid aangepast. Nuttig, maar wijsheid achteraf dus, terwijl vooraf misschien beter was geweest.

Een tweede meetmethode is een tevredenheidsonderzoek onder vrijwilligers. Eenmaal per jaar (of vaker als dat nodig lijkt) wordt een vragenlijst afgenomen onder alle vrijwilligers. In die vragenlijst kan van alles worden gevraagd over hoe de vrijwilligers het werken bij hun organisatie ervaren. De kunst is natuurlijk om een goede vragenlijst te vinden.

Betrouwbare vragenlijst
Edwin Boezeman (zie voorgaande blogpost “trots en respect”) heeft voor zijn promotieonderzoek een vragenlijst ontwikkeld die veel aspecten van de betrokkenheid van een vrijwilliger bij de organisatie kan meten. De lijst is gevalideerd (hij meet inderdaad wat hij moet meten) en mag vrij worden gebruikt. Dat betekent dat er een wetenschappelijk gefundeerde manier bestaat om te onderzoeken hoe vrijwilligers aankijken tegen de eigen organisatie en het eigen werk.
Open algemene vragen worden aangevuld met vragen over het gevoel van zelfbepaling, het gevoel van bekwaamheid, het gevoel van verbondenheid, de tevredenheid met het vrijwilligerswerk, het nut van de organisatie en van de vrijwilliger, de trots op de vrijwilligersorganisatie, de van de organisatie ontvangen waardering, de emotionele verbondenheid (een deelaspect van betrokkenheid) bij de organisatie en de normatieve verbondenheid (een ander deelaspect van betrokkenheid). De vragenlijst wordt afgesloten met onder meer vragen over hoe lang de vrijwilliger nog bij de organisatie denkt te blijven.

Proberen?
Om het gebruik van effectieve instrumenten te bevorderen wil PROXY tijd stoppen in het samen met (grotere) vrijwilligersorganisaties opdoen van ervaring met deze vragenlijst. Mocht u interesse hebben in het samen opzetten van een vrijwilligerstevredenheidsonderzoek, neem dan contact op.

Delen helpt!
Dit bericht is geplaatst in vrijwilligerswerk, wetenschap met de tags , , . Bookmark de permalink.

39 reacties op Vragenlijst betrokkenheid

 1. Ruby schreef:

  Hoi, voor school moet ik een onderzoek doen naar de betrokkenheid binnen een organisatie. Zal ik de vragenlijst + score formulier mogen ontvangen?

  Bij voorbaat dank

 2. Ruby schreef:

  Hoi, voor school moet ik een onderzoek doen naar de betrokkenheid binnen een organisatie. Zal ik de vragenlijst + score formulier mogen ontvangen?

 3. irene schreef:

  Goedenavond,

  Zou ik de vragenlijst van Boezeman over ‘betrokkenheid’ mogen ontvangen? Ik ben bezig met een onderzoek naar betrokkenheid.

  mvg

 4. Meike J schreef:

  Beste Rolf,

  Heel graag zou ik de vragenlijst willen inzien om als gevalideerde vragenlijst te gebruiken voor ons afstudeeronderzoek naar betrokkenheid van groene vrijwilligers.

  Alvast hartelijk bedankt.

  Met vriendelijke groet,
  Meike J

 5. Fenne Boumans schreef:

  Goedemiddag,

  Momenteel ben ik bezig met een onderzoeksstage waarin ik onderzoek doe naar werknemerstevredenheid en werknemersbetrokkenheid. Om deze reden zou ik graag de vragenlijst met betrekking tot betrokkenheid ontvangen, om zo inzichten op te doen voor het ontwerp van mijn eigen vragenlijst.

  Ik hoor graag van u!
  Vriendelijk bedankt!

  Met hartelijke groet,
  Fenne Boumans

 6. Rozemarijn schreef:

  Ik zou graag de vragenlijst over betrokkenheid ontvangen vanwege een lopend onderzoek naar betrokkenheid bij onze vrijwilligers.

  Groeten,

  ook namens mijn collega

  Rozemarijn en Willem

 7. Sindy schreef:

  Goedeavond,

  Zou ik de vragenlijst mogen ontvangen voor mijn afstudeeronderzoek naar de betrokkenheid van onze medewerkers?

  Vriendelijk bedankt alvast.

  Vriendelijke groet,

  Sindy

 8. bianca schreef:

  Graag zou ik voor mijn beroepsopdracht gebruik maken van de gevalideerde vragenlijst: Betrokkenheid van Boezeman.

  Alvast bedankt,
  met vriendelijke groet,
  Bianca van Hoof

 9. Lisanne Goedhart schreef:

  Beste meneer de Jong,

  Voor mijn studie wil ik graag een onderzoek doen naar de betrokkenheid van vrijwilligers bij de Reddingsbrigade. Ik zou hiervoor graag de vragenlijst gebruiken.

  Ik dank u bij voorbaat voor de moeite,
  Lisanne Goedhart

 10. Judith schreef:

  Graag zou ik de vragenlijst van Edwin Boezeman ontvangen. Voor mijn studie moet ik een onderzoek uitvoeren en gebruik maken van een bestaande valide vragenlijst. Met behulp van deze vragenlijst kan ik tevens een bijdrage leveren aan mijn sportvereniging door inzicht te krijgen in de betrokkenheid van al haar vrijwilligers

 11. Wouter van Dam schreef:

  Dag Rolf,

  Graag zou ik de vragenlijst van Boezeman ontvangen voor het uitvoeren van een tevredenheidsonderzoek onder vrijwilligers van een goededoelenorganisatie, i.v.m. mijn onderzoekstage en scriptie master A&O psy.

  Alvast dank,

  Wouter van Dam

 12. Juliëtte Salm schreef:

  Hi,
  ik zou graag de vragenlijst willen ontvangen voor een onderzoek voor mijn studie.

 13. Freija schreef:

  Hoi Rolf,

  Zou ook ik de vragenlijst mogen ontvangen? Ik zou hem graag gebruiken voor mijn afstudeerscriptie.

  Alvast dank!
  Groeten,
  Freija

 14. Maud schreef:

  Goedemiddag,

  Zou ik de vragenlijst mogen ontvangen? Ik ben momenteel ook bezig met een onderzoek naar de betrokkenheid van vrijwilligers.

  Alvast dank!
  Groetjes Maud

 15. Anja Schutte schreef:

  Beste Rolf,

  Zou ik de vragenlijst van Boezeman over ‘betrokkenheid’ mogen ontvangen? Ik ben bezig met een onderzoek naar betrokkenheid bij vrijwilligers.
  Met vriendelijke groet,
  Anja

 16. Kubra schreef:

  Dag,

  voor mijn studie ga ik onderzoek doen naar betrokkenheid van vrijwilligers bij een instelling. Zou ik de vragenlijst mogen ontvangen?

  Alvast bedankt.

  Vriendelijke groet,
  Kubra

 17. helena siaila schreef:

  Zou ik de vragenlijst van Boezeman over ‘Betrokkenheid’ mogen ontvangen? Ik ben momenteel bezig met een onderzoek naar betrokkenheid.

  Alvast bedankt!

  Helena

 18. Amrita schreef:

  Hoi Rolf,

  Ik ben momenteel bezig met mijn afstudeeropdracht. Ik ga een onderzoek doen naar betrokkenheid bij vrijwilligers. Zou ik de vragenlijst van Boezeman over betrokkenheid mogen ontvangen?

  Alvast bedankt.

 19. Jasmijn schreef:

  Hoi Rolf,

  Zou ik de vragenlijst van Boezeman over ‘betrokkenheid’ mogen ontvangen? Ik ben bezig met een onderzoek naar betrokkenheid bij vrijwilligers.

  Alvast bedankt1
  Vriendelijke groet,
  Jasmijn

 20. Emilie schreef:

  Beste Rolf,

  Nog bedankt voor het versturen van de vragenlijst.

  Nu heb ik nog een vraag; hoe kan ik het beste refereren naar de vragenlijst als gebruikte bron? en wat is de publicatiedatum?

  Alvast bedankt!

 21. Emilie schreef:

  Beste Rolf de Jong,

  Ook voor mijn onderzoek naar betrokkenheid zou ik graag gebruik willen maken van de vragenlijst. Zou u deze naar mij toe willen sturen? Alvast bedankt!

  Hartelijke groet,
  Emilie

 22. Casper Vogel schreef:

  Beste Rolf,

  ivm een onderzoek naar vrijwilligerswerk bij Sportclub Monster (Westland) zou ik gebruik willen maken van de vragenlijst uit het artikel. Zou je me die kunnen sturen?

  mvrgr Casper Vogel

 23. Jeremy Alberts schreef:

  Hallo,

  zou ik deze vragenlijst mogen ontvangen? Ik ben bezig een vragenlijst op te stellen om de betrokkenheid te meten van mensen op het werk.
  mvg
  Jeremy

 24. Mark de Jong schreef:

  Zou ik de vragenlijst van Boezeman over ‘betrokkenheid’ mogen ontvangen? Ik ben bezig met een onderzoek naar betrokkenheid bij vrijwilligers.

  Alvast bedankt.

  Vriendelijke groet,
  Mark de Jong

 25. Marijke schreef:

  Zou ik de vragenlijst van Boezeman over ‘betrokkenheid’ mogen ontvangen? Ik ben bezig met een onderzoek naar betrokkenheid.

  Wellicht kunt u mij informeren waar ik deze vragenlijst kan vinden.

  Sportieve groet,

  Marijke Koning

 26. Lars van der Manden schreef:

  Hoi Rolf,

  Ook ik zou delen uit de vragenlijst graag willen gebruiken bij mijn afstudeerscriptie. Is het mogelijk deze toegestuurd te krijgen?

  Alvast enorm bedankt voor je reactie!

  Met vriendelijke groet,
  Lars

 27. Judith schreef:

  Zou ik de vragenlijst van Boezeman over ‘betrokkenheid’ mogen ontvangen? Ik ben bezig met een onderzoek naar betrokkenheid bij vrijwilligers van de barndweer.

 28. A Bardoel schreef:

  Dag Rolf,
  Je hebt me de vragenlijst al gestuurd i.v.m. mijn stage, maar op de een of andere manier is hij verdwenen.
  Wil je me hem nog een keer sturen?
  Bedankt.
  Vriendelijke groet,
  Anne-Marie

 29. Annemarie schreef:

  Hallo Rolf de Jong,

  Momenteel ben ik bezig onderzoek bij een grote zorginstelling.
  Hierin ga ik onderzoeken hoe de betrokkenheid van vrijwilligers is en of dit blijft door de tijd heen.

  Zou u mij deze vragenlijst verstrekken of informeren waar ik deze vragenlijst kan vinden?

  Alvast dank.
  Met vriendelijke groet,

  Annemarie

 30. A Bardoel schreef:

  Dag Rolf de Jong,

  Zou ik de vragenlijst van Boezeman over ‘betrokkenheid’ mogen ontvangen? Ik ben bezig met een onderzoek voor mijn stage naar betrokkenheid.

  Alvast bedankt!

  Met vriendelijke groet,
  Anne-marie

 31. Jasmijn schreef:

  Dag Rolf de Jong,

  Zou ik de vragenlijst van Boezeman over ‘betrokkenheid’ mogen ontvangen? Ik ben bezig met een onderzoek naar betrokkenheid.

  Alvast bedankt!

  Met vriendelijke groet,
  Jasmijn Boon

 32. Leon Oltheten schreef:

  Hallo Rolf,

  Zou ik de vragenlijst van Edwin Boezeman mogen ontvangen?
  Ik doe op dit moment een vrijwilliger tevredenheid onderzoek voor mijn afstudeerscriptie en ol hoop dat deze vragenlijst mij hierbij kan helpen.

  Alvast bedankt.

  Met vriendelijke groet,

  Leon Oltheten

 33. Christel van Huffelen schreef:

  Zou ik de vragenlijst van Boezeman over ‘betrokkenheid’ mogen ontvangen? Ik ben bezig met mijn afstudeerscriptie en doe onderzoek naar de betrokkenheid bij vrijwilligers.

  Alvast bedankt.

  Vriendelijke groet,
  Christel van Huffelen

 34. marco schreef:

  Beste Rolf de Jong,

  Op dit moment ben ik bezig met mijn afstudeerscriptie. Op dit moment doe ik onderzoek naar de betrokkenheid van vrijwilligers bij een sportvereniging. Is het mogelijk dat ik de vragenlijst van ‘Boezeman’ over betrokkenheid mag ontvangen?

  Met vriendelijke groet,

  Marco

 35. Niels schreef:

  Beste Rolf de Jong,

  In het kader van mijn afstudeeropdracht doe ik onderzoek naar de betrokkenheid van vrijwilligerswerk. Gezien de omschrijving, denk ik dat ik de vragenlijst uitstekend binnen mijn onderzoek past. Indien mogelijk zou ik graag in het bezit willen komen van deze vragenlijst.

  Graag hoor ik van u,

  Alvast bedankt!

  Met vriendelijke groet,

  Niels Weijers

 36. Micha schreef:

  Hallo Rolf de Jong,

  Momenteel ben ik bezig met mijn afstudeerstage.
  Hierin ga ik onderzoeken hoe de betrokkenheid van vrijwilligers vergroot kan worden bij stichtingen in Arnhem. Hiervoor zal ik graag de vragenlijst ‘betrokkenheid’ willen gebruiken.

  Wellicht kunt u mij deze verstrekken of informeren waar ik deze vragenlijst kan vinden.

  Alvast dank.
  Met vriendelijke groet,

  Micha

 37. Jos Driessen schreef:

  Zou ik de vragenlijst van Boezeman over ‘betrokkenheid’ mogen ontvangen? Ik ben bezig met een onderzoek naar betrokkenheid bij vrijwilligers.

  Alvast bedankt.

  Vriendelijke groet,
  Jos Driessen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *