Vragenlijst betrokkenheid

Geen enkele vrijwilligersorganisatie ontkomt eraan: verloop van vrijwilligers. Mensen houden er mee op, soms om duidelijke redenen als een verhuizing, maar soms ook omdat het vrijwilligerswerk of de vrijwilligersorganisatie niet opleveren wat de vrijwilligers ervan verwachten. Dit verloop is soms onvermijdelijk, maar vaak kun je er als bestuur of coördinator meer aan doen dan je denkt. Dat begint dan met weten wat er aan de hand is bij een groot verloop. Voor een coördinator van een kleine vrijwilligersorganisatie is het vaak mogelijk om gewoon veel op de vloer aanwezig te zijn en goed te luisteren, maar voor grotere organisaties (meer dan 30 vrijwilligers) zijn andere methoden soms ook bruikbaar.

Meten is weten
Er zijn twee instrumenten die gebruikt kunnen worden om greep te krijgen op het verloop van vrijwilligers in een vrijwilligers-organisatie.
Het eerste is het exit-gesprek. Dit is een gesprek met de vertrekkende vrijwilliger over het waarom van het vertrek uit de organisatie. Soms kan de vrijwilligersorganisatie die reden niet beïnvloeden, zoals bij een verhuizing, maar soms blijkt achteraf dat er wel wat aan te doen was geweest. Als het goed is worden er conclusies getrokken uit het exit-gesprek en wordt bijvoorbeeld het waarderingsbeleid aangepast. Nuttig, maar wijsheid achteraf dus, terwijl vooraf misschien beter was geweest.

Een tweede meetmethode is een tevredenheidsonderzoek onder vrijwilligers. Eenmaal per jaar (of vaker als dat nodig lijkt) wordt een vragenlijst afgenomen onder alle vrijwilligers. In die vragenlijst kan van alles worden gevraagd over hoe de vrijwilligers het werken bij hun organisatie ervaren. De kunst is natuurlijk om een goede vragenlijst te vinden.

Betrouwbare vragenlijst
Edwin Boezeman (zie voorgaande blogpost “trots en respect”) heeft voor zijn promotieonderzoek een vragenlijst ontwikkeld die veel aspecten van de betrokkenheid van een vrijwilliger bij de organisatie kan meten. De lijst is gevalideerd (hij meet inderdaad wat hij moet meten) en mag vrij worden gebruikt. Dat betekent dat er een wetenschappelijk gefundeerde manier bestaat om te onderzoeken hoe vrijwilligers aankijken tegen de eigen organisatie en het eigen werk.
Open algemene vragen worden aangevuld met vragen over het gevoel van zelfbepaling, het gevoel van bekwaamheid, het gevoel van verbondenheid, de tevredenheid met het vrijwilligerswerk, het nut van de organisatie en van de vrijwilliger, de trots op de vrijwilligersorganisatie, de van de organisatie ontvangen waardering, de emotionele verbondenheid (een deelaspect van betrokkenheid) bij de organisatie en de normatieve verbondenheid (een ander deelaspect van betrokkenheid). De vragenlijst wordt afgesloten met onder meer vragen over hoe lang de vrijwilliger nog bij de organisatie denkt te blijven.

Proberen?
Om het gebruik van effectieve instrumenten te bevorderen wil PROXY tijd stoppen in het samen met (grotere) vrijwilligersorganisaties opdoen van ervaring met deze vragenlijst. Mocht u interesse hebben in het samen opzetten van een vrijwilligerstevredenheidsonderzoek, neem dan contact op.

Delen helpt!
Dit bericht is geplaatst in vrijwilligerswerk, wetenschap met de tags , , . Bookmark de permalink.

16 reacties op Vragenlijst betrokkenheid

 1. Jeremy Alberts schreef:

  Hallo,

  zou ik deze vragenlijst mogen ontvangen? Ik ben bezig een vragenlijst op te stellen om de betrokkenheid te meten van mensen op het werk.
  mvg
  Jeremy

 2. Mark de Jong schreef:

  Zou ik de vragenlijst van Boezeman over ‘betrokkenheid’ mogen ontvangen? Ik ben bezig met een onderzoek naar betrokkenheid bij vrijwilligers.

  Alvast bedankt.

  Vriendelijke groet,
  Mark de Jong

 3. Marijke schreef:

  Zou ik de vragenlijst van Boezeman over ‘betrokkenheid’ mogen ontvangen? Ik ben bezig met een onderzoek naar betrokkenheid.

  Wellicht kunt u mij informeren waar ik deze vragenlijst kan vinden.

  Sportieve groet,

  Marijke Koning

 4. Lars van der Manden schreef:

  Hoi Rolf,

  Ook ik zou delen uit de vragenlijst graag willen gebruiken bij mijn afstudeerscriptie. Is het mogelijk deze toegestuurd te krijgen?

  Alvast enorm bedankt voor je reactie!

  Met vriendelijke groet,
  Lars

 5. Judith schreef:

  Zou ik de vragenlijst van Boezeman over ‘betrokkenheid’ mogen ontvangen? Ik ben bezig met een onderzoek naar betrokkenheid bij vrijwilligers van de barndweer.

 6. A Bardoel schreef:

  Dag Rolf,
  Je hebt me de vragenlijst al gestuurd i.v.m. mijn stage, maar op de een of andere manier is hij verdwenen.
  Wil je me hem nog een keer sturen?
  Bedankt.
  Vriendelijke groet,
  Anne-Marie

 7. Annemarie schreef:

  Hallo Rolf de Jong,

  Momenteel ben ik bezig onderzoek bij een grote zorginstelling.
  Hierin ga ik onderzoeken hoe de betrokkenheid van vrijwilligers is en of dit blijft door de tijd heen.

  Zou u mij deze vragenlijst verstrekken of informeren waar ik deze vragenlijst kan vinden?

  Alvast dank.
  Met vriendelijke groet,

  Annemarie

 8. A Bardoel schreef:

  Dag Rolf de Jong,

  Zou ik de vragenlijst van Boezeman over ‘betrokkenheid’ mogen ontvangen? Ik ben bezig met een onderzoek voor mijn stage naar betrokkenheid.

  Alvast bedankt!

  Met vriendelijke groet,
  Anne-marie

 9. Jasmijn schreef:

  Dag Rolf de Jong,

  Zou ik de vragenlijst van Boezeman over ‘betrokkenheid’ mogen ontvangen? Ik ben bezig met een onderzoek naar betrokkenheid.

  Alvast bedankt!

  Met vriendelijke groet,
  Jasmijn Boon

 10. Leon Oltheten schreef:

  Hallo Rolf,

  Zou ik de vragenlijst van Edwin Boezeman mogen ontvangen?
  Ik doe op dit moment een vrijwilliger tevredenheid onderzoek voor mijn afstudeerscriptie en ol hoop dat deze vragenlijst mij hierbij kan helpen.

  Alvast bedankt.

  Met vriendelijke groet,

  Leon Oltheten

 11. Christel van Huffelen schreef:

  Zou ik de vragenlijst van Boezeman over ‘betrokkenheid’ mogen ontvangen? Ik ben bezig met mijn afstudeerscriptie en doe onderzoek naar de betrokkenheid bij vrijwilligers.

  Alvast bedankt.

  Vriendelijke groet,
  Christel van Huffelen

 12. marco schreef:

  Beste Rolf de Jong,

  Op dit moment ben ik bezig met mijn afstudeerscriptie. Op dit moment doe ik onderzoek naar de betrokkenheid van vrijwilligers bij een sportvereniging. Is het mogelijk dat ik de vragenlijst van ‘Boezeman’ over betrokkenheid mag ontvangen?

  Met vriendelijke groet,

  Marco

 13. Niels schreef:

  Beste Rolf de Jong,

  In het kader van mijn afstudeeropdracht doe ik onderzoek naar de betrokkenheid van vrijwilligerswerk. Gezien de omschrijving, denk ik dat ik de vragenlijst uitstekend binnen mijn onderzoek past. Indien mogelijk zou ik graag in het bezit willen komen van deze vragenlijst.

  Graag hoor ik van u,

  Alvast bedankt!

  Met vriendelijke groet,

  Niels Weijers

 14. Micha schreef:

  Hallo Rolf de Jong,

  Momenteel ben ik bezig met mijn afstudeerstage.
  Hierin ga ik onderzoeken hoe de betrokkenheid van vrijwilligers vergroot kan worden bij stichtingen in Arnhem. Hiervoor zal ik graag de vragenlijst ‘betrokkenheid’ willen gebruiken.

  Wellicht kunt u mij deze verstrekken of informeren waar ik deze vragenlijst kan vinden.

  Alvast dank.
  Met vriendelijke groet,

  Micha

 15. Jos Driessen schreef:

  Zou ik de vragenlijst van Boezeman over ‘betrokkenheid’ mogen ontvangen? Ik ben bezig met een onderzoek naar betrokkenheid bij vrijwilligers.

  Alvast bedankt.

  Vriendelijke groet,
  Jos Driessen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *