Vrijwilligerswerk in Nederland en Rotterdam vergeleken

Op basis van het rapport Vrijwilligerswerk en informele hulp in Rotterdam 2011 kan een vergelijking worden opgesteld tussen het landelijke percentage vrijwilligers en dat in Rotterdam. Van belang daarbij is niet zozeer de vergelijking van de percentages – die hangen onder meer af van de gebruikte meetmethode – maar om te kijken naar de trends in de gegevens. De resultaten worden weergegeven in de onderstaande grafiek:

Grafiek deelname vrijwilligerswerk

Deelname vrijwilligerswerk landelijk en in Rotterdam

De gerapporteerde percentages voor deelname aan vrijwilligerswerk in Nederland als geheel zijn onder andere door een andere manier van meten hoger – het CBS gebruikt voor deze gegevens het onderzoek POLS. Naast de meetmethode zijn ook opleidingsniveau en stedelijkheidsgraad van invloed op de deelname percentages.

Duidelijk wordt dat er in beide gevallen door de jaren heen geen sprake is van een afname. Rond 2003 leek het in Nederland wat minder te gaan terwijl het in Rotterdam juist bergop ging. Hiermee wordt duidelijk dat landelijke trends niet zomaar mogen worden gebruikt voor Rotterdam. De trend van de laatste tijd is in beide gevallen dat het de goede kant op gaat.

Delen helpt!
Dit bericht is geplaatst in vrijwilligerswerk met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *