Ouderen en vrijwilligerswerk

Ook op het gebied van ouderen en vrijwilligerswerk kan Vrijwilligerswerk en informele hulp in Rotterdam 2011 bruikbare gegevens leveren. In de onderstaande grafiek wordt een beeld geschetst van het verloop van de deelname aan het vrijwilligerswerk van Rotterdammers tussen de 55 en 75 jaar door de jaren heen. Boven de 75 doe je in Rotterdam nog wel vrijwilligerswerk, maar wordt je niet meer meegeteld. De precieze getallen zijn misschien niet zo belangrijk – die hangen af van de manier waarop je meet -, de trend zegt waarschijnlijk meer, omdat in dit geval de meting steeds op dezelfde manier gebeurde. De getallen zijn deels afgelezen uit een grafiek in het rapport over 2011. De meting in 1999 ontbreekt en wordt als het gemiddelde van 1997 en 2001 weergegeven.

grafiek over vrijwilligerswerk

Bijzonder is dat in Rotterdam ouderen dus jarenlang – tot zeg maar 2007 – minder dan gemiddeld aan het vrijwilligerswerk hebben meegedaan. Het gemiddelde ligt al jaren zo rond de 30%-32%, weergegeven door de blauwe band.
De trend uit de grafiek is positief. De stijgende lijn sluit aan bij de verwachting dat ouderen meer bij zullen gaan dragen aan het vrijwilligerswerk. Hoeveel meer is even afwachten, want het is zeker niet zo dat elke oudere automatisch vrijwilliger zal worden. Leeftijd als voorspeller van het doen van vrijwilligerswerk werkt niet echt goed en ook pensioen op zich is niet altijd aanleiding om vrijwilligerswerk te gaan doen. Nu de ouderen de aansluiting hebben gevonden is het even afwachten of ze mee zullen gaan met het gemiddelde of dat ze door het gemiddelde heen zullen schieten en een extra aandeel voor hun rekening zullen nemen.

Nog even afwachten dus. In 2013 weten we meer.

Post inhoudelijk bewerkt op 5-4-2012.

Delen helpt!
Dit bericht is geplaatst in vrijwilligerswerk met de tags , , . Bookmark de permalink.

Één reactie op Ouderen en vrijwilligerswerk

 1. bijou samiha schreef:

  Persoonlijke gegevens

  Naam : Bijou
  Voornaam : Samiha
  Adres : Niels Bohrplaats 548
  Woonplaats : 3068 JK Rotterdam
  Telefoon : 06-30633332
  Geboortedatum : 08-06-1985
  Geboorteplaats : Aklim (Marokko)
  Burgerlijke Staat : Gehuwd
  Nationaliteit : Marokkaanse
  E-mail : samiha¬ bijou@hotmail.com

  Opleidingen

  2006 – 2007 : Bac
  1997 – 2004 : Algemeen Middelbare Onderwijs
  1991 – 1997 : Basisonderwijs Marokko___

  Cursus

  2012 – heden : Inburgeringcursus Agens

  Werkervaring
  geen

  Talen

  Ik spreek Nederlands, Arabisch en Frans

  Persoonlijke eigenschappen

  Doorzettingsvermogen, Leergierig en behulpzaam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *